Всички от смяната на жп гара Стара Загора стачкуваха в неделя

STZAGORA.NET
На четвъртия ден от транспортната стачка в неделя всички работещи от системата на БДЖ и Национална компания “Железопътна инфраструктура” на територията на жп гара Стара Загора, които бяха на смяна, стачкуваха. Заради закъснение международният “Босфор” експрес остана в Димитровград, така че нито един влак от общо 12-те, преминаващи за времето от 8 до 16 часа, не влезе в гарата и не тръгна от нея.

“Няма да отстъпим от исканията си и ще продължим протеста, докато се подпише нов Колективен трудов договор. Не приемаме начина, по който ръководството на компанията оказва натиск върху протестиращите и се опитва да налага решения. Решенията се вземат с диалог, ние сме готови на преговори”, каза председателят на стачния комитет при Синдиката на железничарите в България Димитър Динев. Той припомни, че заради натиск от високопоставен служител на холдинг БДЖ в петък началникът на жп гара Стара Загора Динко Стоянов получи хипертонична криза. Стоянов отказал да подмени стачкуващите ръководители на движението, заради което бил заплашен с уволнение. Благодарение на бързата намеса на медицински екип в момента състоянието му е стабилно.

Димитър Динев

Според Динев от началото на стачката не са проверявани съоръженията, от които зависи сигурността на транспорта, и това може да създаде проблеми.

Пътници на гарата няма, чакалнята и перонът са пусти. Служителите са по работните си места, но не изпълняват задълженията си. Те са категорични, че натискът от горе втвърдява позицията им, и не приемат твърденията, че стачката е незаконна.

Днес министърът на транспорта Ивайло Московски обяви, че е разпоредено ръководството на компанията да започне преговори със синдикатите. “Това не означава, че ще прекратим протеста, преговорите могат да се водят и в условия на стачка. Целта ни е Колективният трудов договор, тогава може да прекратим”, каза Димитър Динев.

Таня ИВАНОВА
-

бутони за споделяне


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн