Съдът отряза всички мераклии за власт в Мъглиж

STZAGORA.NET
Община Мъглиж се оказа рекордьор по брой жалби, подадени в Административен съд – Стара Загора, от участници в изборите за местна власт ’2011.

Общият им брой е четири, но и четирите са оставени – по решение на съда, без разглеждане.

Две от жалбите са подадени от неуспели кандидати за кметове. Едната е от кандидат-кмета на ПП ГЕРБ Младен Чернаков срещу решението на Общинската избирателна комисия (ОИК) в Мъглиж за допускане до участие във втория тур за кмет на общината. Чернаков остана трети в класирането от първия тур, а от втория го деляха само 48 гласа. Административният съд е решил, че жалбата му е недопустима, тъй като решението на ОИК – Мъглиж “не съставлява годен за обжалване акт по смисъла на чл.267, ал.1 от Изборния кодекс”. Припомняме, че Чернаков проведе една от най-атрактивните предизборни кампании и благодарение на него и група ентусиасти бяха почистени гробищният парк в Мъглиж и още едно село в общината, и беше облагороден районът около автогарата в общинския център.

Без разглеждане съдът е оставил и жалбата на кандидат-кмета от НДСВ Делка Алексиева (на четвърто място по брой гласове в първия тур на изборите), тъй като тя самата е оттеглила искането си пред съда. Делка Алексиева обаче е депозирала и втора жалба срещу решението на ОИК – Мъглиж, относно определянето на изборните резултати за общински съветници. Мотивът на магистратите е, че по силата на чл.267, ал.1 от Изборния кодекс, Алексиева няма правото на жалбоподавател, тъй като е избрана за общински съветник.

Вчера Административният съд в Стара Загора остави без разглеждане и жалбата на ПП “Земеделски съюз Александър Стамболийски”, чиито представители оспорваха решението на ОИК – Мъглиж за избор на общински съветници. Така партията на бившия военен министър Спас Панчев остава без съветници в местния парламент, съставен от 17 членове. Според вота на избирателите той се представлява от 5-ма старейшини от ПП ГЕРБ, 3-ма от БСП, 3-ма от НДСВ, 3-ма от БСДП, 2-ма от МК “Коалиция за община Мъглиж” и 1 от ДРОМ.

Йовка НИКОЛОВА
-

бутон за споделяне

1 коментар on “Съдът отряза всички мераклии за власт в Мъглиж”

  • В А К Л И Н О В wrote on 15 ноември, 2011, 22:59

    КАТО ГЛЕДАМ РАЗПРЕДЕЛЕНИЕТО НА ОБЩИНСКИТЕ СЪВЕТНИЦИ НА НЯКОЙ НЯМА ДА МУ БЪДЕ ЛЕСНО !!! НА КОГО ЛИ ?


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн