Три старозагорки – потомки на Софроний Врачански

STZAGORA.NET

Софроний Врачански

В жилите на три старозагорки тече кръвта на народния будител и пръв последовател на делото на Св. Паисий Хилендарски – Софроний Врачански! Новината беше съобщена на “Старозагорски новини” в Деня на народните будители от известен бизнесмен, с чиято помощ успяхме да издирим две от потомките на великия будител.

Жасмина Курнова е директор на ясла No 12 в Стара Загора. Днес тя сподели за медията ни: “Аз и моята сестра Нели Ангелова Курнова-Станилова слушахме в захлас истории за нашите родословни корени от най-ранна възраст. Нашата баба ни разказваше за роднинската връзка с будителя Софроний Врачански. Той ни се пада пра-, пра-, пра- (до 7-мо коляно!) дядо от страна на майка ни, която е родом от Котел.

Братовчедката на двете сестри – Жасмина и Нели, Катя Кичукова, пък е преподавателка в Медицинския колеж към Тракийския университет: “Аз също знам за знаменития си предшественик. Ние сме пра-, пра-, пра- (и т.н. до 7-мо коляно!) внучки на дъщерята на Софроний – Катерина Попстойкова Владиславова, а в музея в град Котел има книга, разкриваща подробностите…”, гордо добави Катя Кичукова.

Доскоро трите старозагорки са знаели за роднинската връзка само по думите на по-възрастни роднини. Преди 10 години обаче жител на Котел се заел да издири всички разклонения в родословното дърво на Софроний Врачански. На родовата среща, която се провела през 2001 г., роднините на будителя успели да се опознаят.

Любопитно е, че спрягат популярния актьор от сериала “Стъклен дом” Калин Врачански също за роднина на Софроний по линия на сина му Цонко. Това твърдят негови роднини от Роман…

Росица ДИМИТРОВА
-

бутони към социални мрежи


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн