Бивш началник в затвора се призна за виновен за вземане на подкуп

STZAGORA.NET
Старозагорският окръжен съд наложи две години и осем месеца лишаване от свобода и 2 хиляди лева глоба на Петьо Мончев – бивш началник група “Социални дейности и възпитателна работа” в затвора в Стара Загора, като прилагането на наказанието се отлага с четири години. Това стана ясно след съкратено съдебно следствие, на което подсъдимият се призна за виновен. Освен това Мончев няма право да заема държавна длъжност или каквато и да е длъжност в органите на правосъдието за период от 3 години. При произнасянето на присъдата съдът се съобрази с влошеното здравословно състояние на подсъдимия, обществено полезния труд, който е положил и добрата му характеристика като смекчаващи вината обстоятелства.

Петьо Мончев е обвинен по чл. 302, т.2 от НК за подкуп, извършен чрез изнудване посредством злоупотреба със служебно положение и по чл. 339 от НК за притежание на оръжие и боеприпаси без да има разрешение.

Подсъдимият Мончев е задържан на 28 март тази година, при полицейска операция от служители на сектор “Борба с организираната престъпност” при Областната дирекция на МВР – Стара Загора, с подкуп от 1000 лв. Установено е, че подкупът е взет за внасяне на предложение за условно предсрочно освобождаване на лишените от свобода Иван Хараламбиев и Иван Иванов.

Съдът постанови още парите от подкупа да бъдат върнати на потърпевшите, а намерените при обиска боеприпаси да бъдат конфискувани. Решението на Старозагорския окръжен съд може да бъде обжалвано в 15-дневен срок пред Апелативен съд – Пловдив.

Славка ДЯКОВА
-

spodelime


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн