ЕС стартира по-ефикасна и по-сигурна визова система

STZAGORA.NET
От 11 октомври 2011 г. заработи визовата информационна система на ЕС, съобщиха от представителството на Европейската комисия в България. Молбите за виза вече ще се обработват много по-бързо благодарение на използването на биометрични данни (пръстови отпечатъци и цифрова портретна снимка), което ще улесни идентифицирането на титулярите на виза и ще спомогне за предотвратяването на кражбите на самоличност.

Новата система ще позволява бърз и ефективен обмен на данни между държавите от Шенген относно визите за краткосрочен престой. Визовата информационна система (ВИС) ще придаде по-завършен облик на системата и ще засили доверието между участващите държави-членки. Към системата ще бъдат свързани първо консулските служби, които се намират в северна Африка (Алжир, Египет, Либия, Мавритания, Мароко и Тунис).

Комисарят по вътрешните работи Сесилия Малмстрьом заяви: „От сега нататък чужденците, желаещи да посетят ЕС, ще бъдат облекчени при кандидатстването за визи с по-ясни, по-точни, по-прозрачни и по-справедливи правила. Новата система ще позволи също така визите да бъдат издавани и контролирани по по-ефикасен и сигурен начин. Това е голяма крачка в процеса на подобряване на общата визова политика на ЕС.“

Нова и модерна в технологично отношение система

Понастоящем 25-те държави от Шенгенското пространство издават всяка година около 13 милиона шенгенски визи, като е вероятно тези цифри в бъдеще да се увеличават. Сегашната система за издаване, мониторинг и контрол на визите трудно се справя с толкова голям обем. Предотвратяването на измами и злоупотреби невинаги е възможно, а процесът на кандидатстване е сложен за лицата, които искат визи за краткосрочен престой по установения ред с цел пътуване в ЕС.

Новата модерна в технологично отношение визова информационна система (ВИС) помага за справянето с тези предизвикателства, като въвежда цифрова портретна снимка и пръстови отпечатъци. ВИС не само ще ускори обработването на молби за виза, а ще направи проверките по външните граници по-ефикасни и ще подобри цялостната сигурност на границите.

Благодарение на новата система за проверката на истинската самоличност на даден титуляр на виза ще е достатъчно натискането на няколко бутона, което допринася за предотвратяването и противодействието на измамите с визи. Същевременно обработването на молбите на кандидатите за визи ще става много по-бързо.

Органите за издаване на визи във всички държави от Шенген ще могат да правят справка с данните във ВИС, например когато кандидат, вече подавал молба за виза, кандидатства за нова виза. ВИС ще съдържа всички молби за шенгенски визи и всички последвали ги решения на органите за издаване на визи. Това ще позволи на кандидатите да получават нови визи по-бързо и по-лесно, тъй като органите ще могат да проверяват дали при използването на предишни визи са били установени проблеми, както и надеждността на кандидата.

ВИС няма да започне да функционира веднага в консулските служби на всички държави от Шенген по целия свят. Системата ще бъде постепенно въвеждана по региони. Северноафриканският регион скоро ще бъде последван от регионите на Близкия изток (Израел, Йордания, Ливан и Сирия) и Персийския залив (Афганистан, Бахрейн, Иран, Ирак, Кувейт, Оман, Катар, Саудитска Арабия, Обединените Арабски Емирства и Йемен). Консулските служби на всички държави от Шенген по целия свят трябва да бъдат свързани към ВИС в следващите две години.

Бърза, справедлива и сигурна процедура за кандидатстване

Процедурата за събиране на пръстови отпечатъци е лесна, бърза и не създава неудобство. Кандидатът ще трябва само да постави пръстите си на повърхността на цифров скенер. При подаването на нови заявления през следващите пет години няма отново да се вземат отпечатъци, а те ще се копират от предишните заявления във ВИС. Данните за пръстовите отпечатъци ще се изтриват след 5 години.

Когато титулярят на визата пристигне на външната граница, граничните служители на държавата от Шенген ще проверяват самоличността му и автентичността на визата във ВИС. Това ще даде възможност да се предотвратява рискът от измами с визи (като например опитите за използване на виза, издадена на друго лице), като се позволят бързи и сигурни проверки на биометричните данни. Същевременно процедурата ще бъде по-бърза за добросъвестните кандидати, които съставляват по-голямата част от пътуващите.
-

бутони към социални мрежи


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн