ОДБХ – Стара Загора разби нелегален джамбазлък за чужбина

STZAGORA.NET

Д-р Генади Ганчев

Областна дирекция по безопасност на храните (ОДБХ) – Стара Загора осуети продажбата на 252 шилета. Животните са били само мъжки и най-вероятно предназначени за религиозните празници в южната ни съседка Турция.

Шилетата са открити на 15 септември т.г. след сигнал на гражданин в селскостопанска сграда на бившата кооперация в старозагорското село Ракитница. Животните са били без задължителните ушни марки (б.р. – които се поставят на втората седмица след раждането на агнето) и без каквито и да е ветеринарно-медицински документи. Отделно от това сградата, където са се помещавали шилетата, не е била регистрирана като животновъден обект.

“Научих за случилото се от директора на ОДБХ д-р Генади Ганчев. Когато отидох да проверя на място, в изоставената селскостопанска постройка заварих животните и двама пастири. Те ми обясниха, че животните са там от десетина дни и са на някакъв Ачо”, коментира пред медията ни кметицата на село Ракитница Величка Неделчева. По нейна информация постройките на бившата кооперация преди 7-8 години са били продадени на частно лице, но досега в тях не е била осъществявана дейност.

Предполага се, че шилетата са изкупени от въпросния Ачо от казанлъшки и гурковски села по цени, доста по-ниски от традиционните. Най-вероятно е трябвало да бъдат изнесени нелегално зад граница, където търсенето предлага двойно по-високи цени. Простата аритметика сочи, че при 10 тона приблизително живо тегло предполагаемата печалба е около 140 000 – 150 000 лв. Но акцията на ОДБХ – Стара Загора е осуетила мераците.

На животните веднага е била наложена възбрана и те са били транспортирани до кланица на осем курса със специализиран транспорт. Шилетата вече са заклани, а добитото от тях чисто месо е около 6 тона. Днес се очаква да бъдат готови лабораторно-микробиологичните изследвания и при отрицателни проби шилешкото месо ще бъде раздадено на социални заведения в Стара Загора и региона. От ОДБХ – Стара Загора вече са се обърнали към социалното министерство за съдействие.

Йовка ВЕЛИКОВА
-

бутон за споделяне


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн