Повишена заболеваемост от чревни инфекции в Чирпан

STZAGORA.NET
“Леко повишение на заболеваемостта от стомашно-чревни инфекции се наблюдава през летния сезон в областта. Може да се каже, че епидемиологичната обстановка не е изненадваща, като се има предвид сезона”, обясни д-р Златина Нанева, директор на Регионалната здравна инспекция – Стара Загора.

По-сериозно повишение на заболеваемостта през миналия месец е отчетена в община Чирпан, където за периода от 4 юли до 18 август в ромския квартал са заболели 15 души, от които 13 са деца на възраст от 2 месеца до 3 години.

Във връзка със създалата се ситуация в края на юли е извършена проверка от служители на РЗИ – Стара Загора, при която е установено, че в квартала има режимно водоподаване и населението налива вода от нерегламентирани водоизточници. За да се предпазят жителите на квартала и да се намали рискът от разпространение на чревни инфекции, на кмета на община Чирпан е връчено предписание и е потърсено съдействието и на Областната администрация за изпълнение на предписаните мерки.

Към края на август на територията на област Стара Загора са регистрирани 57 случая на гастроентероколит, при 55 за юли същата година. Заболелите само в община Стара Загора са 44, от тях 35 са в града. В Община Гълъбово заболелите са 7, в Раднево – 4, и в Опан – 2. Всички са хоспитализирани.

Само 7 нови случая на вирусен хепатит тип А са регистрирани до 29 август в региона. В Стара Загора заболелите са 6-има, а един е от с. Загоре.

Трябва да се знае, че вирусите в околната среда остават жизнеспособни със седмици и месеци. Поддържането на добра обществена и лична хигиена, обилното измиване на плодовете и зеленчуците, предназначени за консумация в суров вид, неизползването на вода за пиене от съмнителни водоизточници са от първостепенно значение за предпазване от заболяване.

Славка ДЯКОВА
-

споделяне в социални мрежи


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн