Откриха изложба с артефакти от средновековно селище

STZAGORA.NET

От ляво надясно: Йордан Николов, проф.Иван Илчев, Васил Донев и д-р Румяна Колева.

Областният управител Йордан Николов беше гост на откриването на изложба “Археологическите проучвания преди една магистрала: км 19+900 – 20+400 от АМ “Марица” в Историческия музей в Чирпан. Експонатите са археологически находки от проучване на трасето на автомагистралата.

Чрез 17 фототабла експозицията показва резултата от дългогодишно проучване на средновековно селище от 9-13 век, започнало през късната есен на 1997 г. и приключило с прекъсвания в края на юли 2011 г.

Животът в селището е започнал през късния неолит, като най-интензивен е бил през Средновековието, открити са дори предмети на византийски лукс. Открити са и находки от тракийската, раннохристиянската и римската епоха. Обектът се намира между селата Зетьово и Златна ливада, в местността Бялата вода. Археолозите са констатирали, че автомагистралата всъщност повтаря старото трасе на римския път Филипопол-Адрианопол-Константинопол. Те ще продължат да наблюдават работата по строителството на магистралата.

Ръководители на екипа са Димитър Янков от Регионалния историческия музей в Стара Загора и д-р Румяна Колева от Софийски университет “Св. Климент Охридски”.

Специален гост на откриването на изложбата беше ректорът на Софийския университет “Св. Климент Охридски” проф. Иван Илчев. Тук бяха още кметът и зам.-кметът на Община Чирпан – Васил Донев и Антоанета Паунова, и председателят на Общинския съвет в Чирпан Христо Стефанов, част от екипа на Регионалния исторически музей начело с директорката доц. д-р Светла Димитрова, преподаватели и студенти от алма матер и др.

За посетители изложбата ще бъде отворена от 6 септември. Археологическото проучване на обект “с. Златна ливада от АМ “Марица” е възложено от Агенция “Пътна инфраструктура” и е финансирано от българската държава.

Изложбата откри проф. Илчев, който имаше възможността да бъде и първият неин посетител. (СН)
-

бутон за споделяне


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн