Зърнопроизводителите пак стягат протест

STZAGORA.NET

Радослав Христов

“Условията на подписаното с правителството в средата на миналата година и преподписано през март т.г. споразумение не се изпълняват”, заяви пред “Старозагорски новини” председателят на УС на Националната асоциация на зърнопроизводителите (НАЗПБ) Радослав Христов. Той уточни, че са дадени указания на регионалните секции на НАЗПБ в страната да проведат събрания и да излязат с мнение дали да преминат към протестни действия. Ако общото мнение на секциите е положително, то УС ще вземе решение на национално ниво и ще насрочи място и дата на протест, както и начинa, по който той ще бъде осъществен.

Две са основните причини, поради които зърнопроизводителите отново смятат да излязат по улиците. По думите на Христов едната е заради неизпълнението от страна на кабинета на обещанието за възстановяване на акциза върху горивата, използвани за селскостопански нужди, и втората – закъснелите плащания по схемата за национално подпомагане на единица площ. Не била подписана и финансовата рамка за подпомагане на сектора в следващите три години.

Като начална форма на протест ще бъде изпратена декларация до премиера Борисов, в която зърнопроизводителите ще напомнят за подписаното споразумение и ще настоят за спешното му изпълнение, особено що се отнася до безакцизното гориво. Пред медията ни Радослав Христов обясни, че по този повод през последния месец на три пъти са били насрочвани срещи на УС на НАЗПБ с финансовия министър Симеон Дянков, но и трите пъти те са били отлагани без основателна причина.

Припомняме, че през март страната ни бе обхваната от вълна от протести заради неизпълнените ангажименти към бранша. Тогава едновременно в 20 области на страната зърнопроизводителите блокираха пътищата със стотици трактори, комбайни и друга земеделска техника. След двудневни преговори и искане оставката на земеделския министър се стигна до ново споразумение, а министър Найденов запази поста си.

Въпреки настояването на отделни журналисти, до ден-днешен от фонд “Земеделие” – Разплащателна агенция, не са разкрили какви субсидии са получили досега каращите черни джипове, но иначе вечно недоволни зърнопроизводители. Липсата на официална информация обаче подклажда слуховете, че сред тях има не един или двама милионери.

Мира ГАБРОВСКА
-

сподели ме


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн