Над 7 т художествена литература – на сметището

STZAGORA.NET
Над 7 тона безвъзвратно похабени, мухлясали и червясали книги са бракувани от Детския отдел на старозагорската Библиотека “Родина”, видя репортер на “Старозагорски новини”. Те са положени в няколко десетки найлонови торби – невинни жертви на чиновническото безхаберие.

“След 10 години течове върху книгите и 7-8 години обещаван и отлаган основен ремонт, най-сетне дойде редът и на Детския отдел на Библиотека “Родина” – сподели директорката Слава Драганова. – Дейностите включват ремонт на покрива, на електрическите, водните и канализационните инсталации, смяна на дограмата, нова подова настилка… Но за съжаление – твърде късно. Спасените книги са на “стационар” в кабинетите по химия и по биология в IХ ОУ “В. Ханчев”. Това значи, че до началото на учебната година те трябва да се приберат в напълно обновения дом.

Но има нова, голяма питанка: Какво ще е отоплението?

“Досега отоплението беше с акумулиращи печки, които не си знаят годините, отремонтирани са десетки пъти и напълно са амортизирани. За съжаление не е предвидено никакво ново отопление – сподели с безпокойство директорката. – Ще търсим начини за закупуване на климатици. Те пък ще хабят много електрическа енергия, която ще ни удря по издръжката. Навсякъде се практикува газовото отопление, което за една-две години си изплаща разходите по инсталациите и след това се реализират икономии. Разпределителната газова кутия е на входа на библиотеката. Става дума за 10-ина метра да се вкара през двора в сградата.”

Стара практика е общинската администрация да поддържа правилото “пари няма” или “няма условия това да стане”. Примерите обаче само от това лято показват, че при добро желание и диалог с фирмата и ползвателите, всичко се постига. Така СОУ “Железник”, ОДЗ No 58, ЦДГ No 8 “Българче” и др. ще посрещнат зимата на газ.

Може би ще се усмихне щастието и на четящите дечурлига от източния край на Стара Загора!?

Въпреки ремонта, Библиотеката ще работи цялото лято. В една стая са отделени книгите, които се изучават в училище и с тях се обслужват само малките ученици.

Росица РАНЧЕВА
-

сподели бутон

1 коментар on “Над 7 т художествена литература – на сметището”

  • Дес wrote on 18 юли, 2011, 23:32

    може ли да продължа да викам?! …от ужас.


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн