Здравното министерство национализира МБАЛ “Киркович”

STZAGORA.NET
Замисленият от настоящия министър на здравеопазването д-р Стефан Константинов план от края на миналата година да национализира окръжните болници вече има конкретна реализация в Стара Загора. Това се случи на 14 юли т.г. по време на Общо събрание на акционерите на МБАЛ “Проф.д-р Стоян Киркович”, на което е присъствал само един представител – на държавата, в лицето Министерството на здравеопазването (МЗ).

Тихомълком, буквално по “калцуни” здравното министерство осъществи замисления сценарий под носа на 11-те общини от Старозагорска област, притежаващи 49% от дяловете на дружеството. Здравното министерство де юре се възползва от регламентиран в Търговския закон текст, позволяващ вдигане на капитала на дружеството, с липсата на кворум (б.р. – първото обявено Общо събрание беше на 30 юни т.г., но заради липса на кворум се проведе на втората упомената резервна дата – 14 юли).

И тъй като никой представител на общините не е присъствал и на двете обявени събрания, МЗ, притежаващо до резервната дата 51%, еднолично е решило да ги вдигне до 74.73%. При това без да влага свежи пари в болничното заведение, а да използва наследството от тройната коалиция. Тоест – дадените от резерва на държавния бюджет през 2007 и 2008 г. 2 839 000 лв. за погасяване на задължения и още 1 368 640 лв. от 2009 г. за капиталови разходи. Според решението на събранието, след едноличното гласуване, към настоящия момент МЗ притежава 74.73% от МБАЛ “Киркович”, а 11-те общини – “кухите” 25.27%, които ги лишават от законовата възможност за вземане на важни за болницата решения, в това число и бъдеща приватизация.

По общини намаленията на дяловите са следните:
- Стара Загора – от 22.11% на 11.40%
- Казанлък – от 10.74% на 5.54%
- Раднево – от 3.26% на 1.69%
- Чирпан – от 3.50% на 1.81%
- Гълъбово – от 2.17% на 1.12%
- Павел баня – от 2.07% на 1.07%
- Мъглиж – от 1.72% на 0.89
- Братя Даскалови – от 1.43% на 0.74%
- Опан – 0.56% на 29%
- Гурково – от 0.75% на 0.39%
- Николаево – от 0.65% на 0.33%

Припомняме, че първият опит, който направи министър Константинов за национализация на МБАЛ “Киркович”, беше на 17 декември т.г. Тогава обаче промяната на капитала беше първата (от двете точки) в Общото събрание и завърши с фиаско за МЗ заради отпора на останалите акционери. Явно обаче, че след това общините са се поуспокоили, че времето е предизборно и никой не е очаквал, че сред 11-те точки на Общото събрание от 30 юни (14 юли т.г.) десетата ще е за национализацията…

Тя обаче вече е факт, от който следва, че МЗ е единствен разпоредител с имуществото на МБАЛ “Киркович”. Това хипотетично предоставя възможност на МЗ да обедини Окръжната болница с Университетска (отколешен мерак на доста правителства), да разпродаде част от сградния фонд или да приватизира цялото болнично заведение. Дори да го закрие.

МБАЛ “Проф.д-р Стоян Киркович” има 120-годишна история, дан за която държавата няма… поне до 2000 г. Сградите са общинска собственост, земята, върху която са построени, също е общинска. Имотът е апетитен по много причини, най-важната от които е навикът на хората, бедни и богати, осигурени и неосигурени, да търсят Областната болница, тъй като 24 часа в денонощието на нито един гражданин не е отказана медицинска помощ.

Въпросът е: защо общинарите проспаха замисъла на министър Константинов? И дали те ще предприемат полагащите им се по закон действия за обжалване на решението на МЗ?

Йовка НИКОЛОВА
-

бутон за социални мрежи

1 коментар on “Здравното министерство национализира МБАЛ “Киркович””

  • milenkorak wrote on 18 юли, 2011, 13:32

    Е, сега вече ми е трудно да разбера какво се случва – дали министър Константинов е действал подмолно от една страна, а от друга страна представителите на общините се поуспокоили, та чак са задрямали. Ами може пък и да са повярвали на г-н министъра и то когато са били в много будно състояние. Единствено времето е съдник на човешките дела и рано или късно истината ще излезе.


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн