Живко Тодоров: ГЕРБ може да предложи повече ползи за Община Стара Загора и има по-добра визия за развитието на региона

Агенция “Фокус”

Живко Тодоров

Фокус: Г-н Тодоров, какъв кмет е нужен на Община Стара Загора?
Живко Тодоров: Стара Загора трябва да има активен кмет, който е запознат с проблемите на гражданите, и най-вече, който работи усилено, за да решава тези проблеми. В голяма степен местната администрация и местната власт са свързани именно с всекидневните проблеми на хората, с начина им на живот, те са в най-голяма близост с всеки един гражданин. Най-важно е кметът да бъде активен да бъде близо до проблемите на хората и да работи за тяхното решаване. Важно е той да има добър диалог с правителството и държавната администрация, за да може заедно, в сътрудничество, да решават по-голямата част от проблемите на местно ниво.
Фокус: Вие на какво ще заложите в предизборната кампания?
Живко Тодоров: На първо място ще заложа на позитивното в предизборната кампания. Това, което ние ще предложим като стратегия за развитие на местната власт, и на Стара Загора като цяло. Това е град с голям потенциал, където се пресичат три транспортни коридора. Град с много бизнес и с много осигурени работни места – комплексът „Марица изток” е на близо. Стара Загора има по-ниска безработица от средното за страната и стандарт на живот над средното за страната. Смятам, че трябва да се инвестира в инфраструктура, екология, градска среда, подобряване на условията на живот. Инфраструктурата е важна, защото тя ще привлече още повече инвеститори и туристи към града. По този начин ще могат да се създават работни места. Университетът, който има в Стара Загора, също е голяма предпоставка младите хора да остават в региона и да се развиваме добре.
Фокус: Какво свърши и какво не успя да свърши настоящият кмет на общината – проф. Светлин Танчев?
Живко Тодоров: Това, че проф. Светлин Танчев няма да се включи в изборите, е негово лично решение по отношение на неговото бъдеще и желанието да се отдаде на преподавателска дейност. Първо ще започна с предпоставките, които имаше. Кризата през последните години не позволи на общината да генерира допълнителни приходи, които са необходими за всяка една местна власт в България. Допълнителните приходи могат да влизат от продажба и наем на общинска собственост. Знае се, че в състояние на криза – нито може да се продава, защото няма толкова голям интерес, нито пък цените са толкова високи, че да се продава общинско имущество и да се попълва бюджетът. В този смисъл бюджетът на Община Стара Загора е бил повлиян и от кризата, но въпреки това, смятам, че в сферата на културата беше направено най-много в общината, тъй като по време на мандата бяха завършени музея на града, операта беше открита. Освен това автогарата в града беше завършена. Бяха довършени инвестиции, които са започнали преди това, със средствата, които общината е имала. Има много други сфери, в които има необходимост да се инвестира. Това е развитието на инфраструктурата, подпомагане на спорта, облагородяване на градската среда, инвестиции в екологията на града. Това са неща, които трябва да се случват в следващ мандат.
Фокус: Как ще решавате проблемите на Община Стара Загора?
Живко Тодоров: Местното самоуправление изключително много се влияе от екипа, който създава. Смятам, че екипността е най-важна, когато се сформира едно местно самоуправление. Необходимо е да има подходящ екип от експерти – не да се търси съответният пост на човека, а за позициите да има подходящите хора. Да се заложи на експерти. Виждаме в националното управление как един министър като Росен Плевнелиев, който не е член на ПП ГЕРБ, с експертните си качества допринася много за авторитета на управлението на ГЕРБ. Ако този модел се приложи на местно ниво, резултатите могат да бъдат още по-добри и аз смятам, че това ще бъде наш силен коз в сформирането на един много добър експертен екип, ако гражданите ни гласуват своето доверие.
Фокус: Ясни ли са вече основните ви конкуренти за местните избори наесен?
Живко Тодоров: Има вече номинирани кандидати. През тези четири години, а и в националното управление също, основен наш политически опонент е БСП. По същия начин е и в Стара Загора. Кандидатът на БСП ще бъде основният конкурент на ГЕРБ.
Фокус: С какво ще спечелите жителите в предизборната надпревара?
Живко Тодоров: С визията, която ПП ГЕРБ има, за управление на общината.
Тя ще бъде представена в предизборната ни програма. Това е екипът, който ще сформираме; възможността, която не се случва толкова често, на местно и национално ниво да има добро сътрудничество между местна власт правителство и държавна администрация. Това ще даде много повече дивиденти за Община Стара Загора, отколкото грубото противопоставяне, което се наблюдава, когато има политическо противоборство. Смятам, че ние можем да предложим повече ползи за града и, че имаме по-добре визия, за това как да се развива нашият регион, как да се подпомага бизнесът и как да се подобряват условията за живот на хората. Това ще бъде нашето предимство – по-добрата платформа, по-добрият екип и това, че диалогът с правителството и държавната администрация ще бъде много по-добър.
Фокус: Вие сте областен координатор на партия ГЕРБ в Стара Загора. Ясни ли са и други кандидатури на ПП ГЕРБ за кметове на общини в областта?
Живко Тодоров: До този момент са ясни три кандидатури – в Казанлък, Стара Загора и Раднево. В Стара Загора има 11 общини и в останалите 8 общини предстои до месец, може би да бъдат оповестени кандидатурите. В някои от тях все още тече процес на номинации, които ще бъдат представени пред Изпълнителната комисия, тъй като не всяка общинска структура към този момент имаше своята готовност с кандидатури. Всяка община има специфика и до месец очакваме да бъдат утвърдени и останалите номинации в областта.

Красимира ГЕОРГИЕВА

-

бутон за сайт

1 коментар on “Живко Тодоров: ГЕРБ може да предложи повече ползи за Община Стара Загора и има по-добра визия за развитието на региона”

  • Иво wrote on 6 юли, 2011, 10:33

    приказки, приказки, транспортни коридори и други бръщолевици. Момченце, разходи се пеша из града, виж обявите колко магазина и заведения се продават или отдават под наем и тогава ги приказвай бойковите небивалици как се живее все по добре. И обясни дали крушата пада по далеч от дървото, след като баща ти беше активен член на БКП и комсомолски секретар на СП, ти в каква вяра си възпитан.


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн