Стара Загора ще рекламира културно-исторически ценности

STZAGORA.NET

Започна събирането на оферти за указателни табелки

Форумът при западната порта на Августа Траяна е една от достойните за внимание исторически забележителности на Стара Загора.

*
Община Стара Загора започна събирането на оферти за поставяне на указателни табели за три атрактивни обекта в областния град – “Неолитни жилища”, Античeн комплекс “Августа Траяна” и Аязмото със Зоологическата градина, съобщи за медията ни Петя Ацинова, началник на отдел “Туризъм, лиценз и контрол и защита на потребителя”. Рекламите ще се поставят на входовете на града, в централната му част и около самите обекти. Намеренията са до края на лятото целият процес да приключи.

Заедно с отдел “Култура и вероизповедания” ще бъде подпомогната и културната програма, която се реализира през летните месеци. Целта е привличане на туристи и гости. Рекламирането на мероприятията става чрез установени туристически сайтове, които безплатно публикуват информацията.

Общината е в очакване на одобрение на мащабния проект “Превръщане на културно-исторически паметници от античния период на Стара Загора в туристически атракции” по ОП “Регионално развитие” (схема за безвъзмездна финансова помощ) на общата стойност почти 6 000 000 лева. В момента всички проектни предложения се оценяват от комисия по оперативния орган в МРРБ. Идейният проект е разработен от консултантска фирма, а техническият – от лицензирана софийска фирма за проектиране на паметници на културата.

Проектът включва реставрация и консервация на отделни елементи от Античния форум и античните улици, мозайката на ул. “Генерал Столетов” и някои дейности в Регионалния исторически музей.

На форума ще се реконструира Западната порта със стените, смяна на пластмасовите седалки с подвижни на модулен принцип; осигуряване на многофункционална сглобяема сцена, също на модулен принцип.

На обект “Римска мозайка” ще се направи хидроизолация, художествено осветление и приспособяване на помещението за провеждане на различни камерни концерти и спектакли. Дейностите в музея са на Лапидариума – възстановяване на басейна, експониране на мозайки, открити във времето при различни спасителни проучвания на археологическите обекти. Има предвидена много аудио-визуална техника за съвременно презентиране на културно-историческото наследство на града и региона.

Росица РАНЧЕВА
-

бутон за сайт


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн