Дамян ГЕОРГИЕВ, независим кандидат за кмет на Стара Загора: Трябва да започнем отново да създаваме град

STZAGORA.NET

Съдбата ми е да възстановявам разбити каузи

Дамян Георгиев

- Г-н Георгиев, интересът към Вас е голям, тъй като сте първият официално обявен кандидат за кмет на Стара Загора. Инициативният Ви комитет Ви издигна доста рано, още на 9 май. Това нарочен ход ли беше от Ваша страна?
- Намирам за нормално кандидат, който има подкрепата на хората, да се обяви по-отрано, а не като партиите в последния момент според вътрешни, конюктурни, партийни и т.н. съображения.
- Надцакването явно не влиза в плановете Ви.
- Не влиза, но гледам, че партиите се канят да ме надцакват мен.
- Защо биха го сторили?
- Уважавам правото на всеки да членува в политическа партия. Но специално за местните избори смятам, че Стара Загора има нужда от независим кмет, който излиза на избори сам, с лицето си, с това, което е постигнал. Дали ще съм аз или някой друг, не е толкова от значение. Не съм тръгнал с политически подбуди.
- Членували ли сте някога в някоя от големите партии?
- Още като бях войник, през 1988 г. ме поканиха за член на БКП и ме приеха. Такава беше системата – предлагаха по-изявените войници. След това, като дойде демокрацията, вече бях студент и не се пререгистрирах в БСП.
- Това казармено приемане е интересен детайл. Къде служихте?
- Първата година в школата за запасни офицери в Плевен, втората в Мусачево, Елинпелинско.
- В Общинския съвет на Стара Загора влязохте на миналите избори от името на Обединението на българските националисти “Целокупна България”. Как стана това?
- “Целокупна България” беше мандатоносител, но листата си я бяхме обявили като гражданска. Такова беше споразумението ни. Не членувам в тази партия. Неин председател е проф.Григор Велев. Той е старозагорец, беше ректор на университета преди години. От него поискахме да ни предостави мандат, за да можем изобщо да се явим на изборите – както през 2001 г., ако си спомняте, царят се яви на изборите с мандат на Партията на българските жени и движение “Оборище”. Но не сме поемали политически ангажименти. Така вкарахме двама общински съветници.
- Малко се знае, казват старозагорки, за личния Ви живот.
- Роден съм в Стара Загора през 1967 година. Завършил съм Пето основно училище, после гимназия “Хр. Ботев” – паралелка с преподаване на немски език. След това – право в Софийския университет. От 1994 г. съм член на Адвокатската колегия на Стара Загора. Бил съм адвокат и юрист на доста фирми, в това число на БТК, на бившето ХЕИ. Така сам съм си създал нещата в живота. От 2-3 години почти не ми се случва да ходя по дела, по-скоро на консултации. Една година загубих като адвокат около драмата с “Берое”. Започнах да се занимавам с обществени неща – председател съм на областната организация на Българския червен кръст, член съм на контролния съвет на Стопанската камара, участвам в сдружението, което стопанисва Колодрума и което обучава 160 деца на футбол. Женен съм, с две деца. Жена ми е лекар, от години работи в микробиологичната лаборатория в РЗИ.
- Имате ли адвокатска кантора?
- Да, намира се в комплекс “Сити” срещу бившия Електродом, на втория етаж. Там са и служителите на фирмите ми – занимавам се и със земеделие, и с други неща.
- Споменахте за сагата “Берое”. Нека се върнем към нея. По онова време Вие бяхте председател на Управителния съвет на клуба. “Берое” стана тогава за пръв път носител на Купата на България. Изиграхте основна роля и за това, отборът да не бъде взет от турския бизнесмен Фейзи Инханлъ. Какво точно се случи?
- Ще върна историята малко назад. Още когато при г-н Банев през зимата на 2007 г. всички футболисти бяха напуснали “Берое”, успяхме заедно с Петко Петков, Вальо Михов, Боби Михайлов и д-р Евгений Желев да спасим тима и да съберем нов отбор. Но хората ги забравят тези неща. “Берое” трябваше да бъде изваден от “А” група, защото нямаше отбор, и да бъде пратен във “В” група. Тогава успяхме да привлечем г-н Ковачки да помага чрез “Брикел” и стабилизирахме отбора. Въпреки това една точка ни изхвърли от групата след анулиране на изгодното за нас реми между “Марек” и “Беласица”. След това през 2009 г. от май месец в “Берое” нямаше изобщо финансиране. И през октомври акциите на клуба бяха хвърлени на улицата. Тогава се наехме отново да го стабилизираме с Клуба на ветераните.
- По това време (началото на ноември 2009 г.) “Берое онлайн” писа в редакционен коментар следното: “Дамян Георгиев прави всичко по силите си да намери финансиране на отбора и всякакви обвинения към него по този аспект са всичко друго, но не и на място. Всичко това отнема много нерви и трябва да се поклоним пред работата в това отношение, защото надали в този момент някой би я вършил по-съвестно от него…” Как се решиха нещата в края на краищата?
- Винаги съм твърдял, че “Берое” трябва да се издържа от града, от хората, от бизнеса, и чакахме този момент. Но се появи турският предприемач Фейзи Инханлъ. Според мен той не беше човекът, който можеше да бъде собственик на “Берое” и да му осигури едно европейско бъдеще. Около него станаха някои дрязги с други хора в града. Клубът на ветераните предостави на Общинския съвет правото да вземе решение. В крайна сметка вечерта преди сесията в кабинета на областния управител се направи сдружението “Бизнесът за Стара Загора”, което поиска да вземе акциите на “Берое” и ние, съветниците, с решение само след няколко дни му ги прехвърлихме. Смятам, че това е правилната форма да се финансира отборът. В определени периоди от развитието на тима, когато ситуацията го е налагала, съм отделял от личното си време и пари, и всичко, за да бъде спасен “Берое”. Много приказки се изприказваха, много лъжи. От една година не говоря на тази тема, защото ми омръзна да им отговарям. Но трябва да кажа, че има извършен одит на клуба след това, има извършена проверка на прокуратурата, приключила със заключението, че няма данни за извършени нарушения. Хората трябва да го знаят това и да не вярват на лъжи. Радвам се и се гордея с това, че успях да запазя “Берое” за Стара Загора. И го дадох на хора, които в момента го издържат.
- Вие участвате и в ТВ “Стара Загора”. Какво точно е мястото Ви там?
- Акционер съм в “Статис” АД, което излъчва програмата на ТВ “Стара Загора”, но не съм в управителния му орган. От миналата година имаме лиценз за излъчване и на националната музикална телевизия “Зона мюзик”. В Стара Загора я няма сред програмите на “Близу”, но в страната я излъчват 30-40% от кабелните оператори. Собственик съм на още две фирми. Едната се занимава със земеделие в Тополовградския район, другата е ЕООД, което няма почти никаква дейност. Член съм на управителните съвети на доста сдружения с нестопанска цел като това, което стопанисва Колодрума. Този тип сдружения работят в обществена полза, не разпределят печалба и само рефинансират дейността си. В общи линии моята съдба е да възстановявам неща, които са били разбити и разхвърляни. Така възстановихме телевизия “Стара Загора”, след като беше закрита в един момент. Колодрумът беше изоставен – също го възстановихме. “Берое” беше на улицата, но с помощта на приятели го вдигнахме на крака.
- Ако спечелите изборите и станете кмет, какво ще промените в общинската администрация и в Стара Загора като цяло?
- С помощта на експерти разработвам управленска програма, в която всеки един проблем на Стара Загора ще бъде описан и ще бъде предложен начин за решаването му след широко обществено обсъждане: запрашаването след хвърлянето на пясък по улиците през зимата, превръщането на Аязмото в истинска ботаническа градина на открито с много природосъобразни атракции, които да привличат хората, без да влияят негативно на средата. Много старозагорци не харесват и състоянието на канала, който минава през целия град. Стара Загора има нужда и от изграждането на многофункционална спортна зала за клубовете, която да приема международни състезания. Разработваме и много сериозна икономическа програма. Смятам, че общинската администрация трябва да повиши бързодействито си, като се оптимизира структурата й. Могат да бъдат съкратени например паразитни структури като инспекторатът, който харчи над 100 хиляди лева годишно, както и кабинетът на кмета.
- За пръв път работата на Общинския съвет през този мандат преминава по-нервно. Защо се получи така?
- В предишните два мандата кметът д-р Желев беше личност, която успяваше да убеди общинските съветници в това, което предлага и което е хубаво за града. Тогава Стара Загора вървеше в правилната посока. Последните 4 години с дрязгите и прекалената партизация по-скоро се занимаваме с политика, отколкото с проблемите на общината. Това като че ли ни отклони от пътя. Моята амбиция е да оправим нещата. Знаете, че докато преди бяхме един от градовете, най-добри за живеене, сега сме втори по корупция. Всеки вижда как Стара Загора се занемари през последните години. Трябва да започнем отново да създаваме град, а не само да рушим и да намаляваме бюджета.
- Досега получихте подкрепа от ЗНС, от Съюза на патриотичните сили “Защита” и от Стопанската камара. Кой още очаквате да застане зад Вас?
- Според предварителните разговори, които сме водили – още поне десетина партии, може би и повече. Искам да уточня, че никой не ми е поставял никакви условия и не е настоявал за политически договорки. Точно обратното – очаквам подкрепящите ме да приемат моите принципи и правила на работа, които са ясно формулирани.
- Дали ще получите и подкрепата на БСП на 25 юни?
- Аз съм един от номинираните в някои от партийните организации на БСП. Поканен съм на конференцията и смятам да изложа позицията си там. БСП е една от големите партии и, разбира се, подкрепата би била важна за мен. Ще я оценя, ако ми я дадат и ми повярват, че мога да работя успешно. Но решението си е тяхно. Приемам кмета на Стара Загора като мениджър на общината, а не като политическа фигура и продукт на политическата система. Независимо дали БСП ще ме подкрепи или не, ще участвам в изборите въпреки подводните камъни, които Избирателният кодекс е заложил за инициативните комитети.
- Ако БСП Ви подкрепи, вероятно ще се конкурирате с кандидата, който ще излъчи ГЕРБ.
- Това ще са основните играчи, предполагам. Но не мога да коментирам предварително. Ще се радвам, ако хората ме припознаят като личност, а не като представител на една или друга партия. Надявам се и на една коректна борба на идеи, на позиции и виждания преди изборите.

-

бутон за сайт

1 коментар on “Дамян ГЕОРГИЕВ, независим кандидат за кмет на Стара Загора: Трябва да започнем отново да създаваме град”

  • рангел wrote on 15 юни, 2011, 12:18

    Успех!


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн