Над 1800 птици станаха жертва на нелегална търговия

STZAGORA.NET
Инспекторите от отдел “Здравеопазване на животните” към Областната дирекция по безопасност на храните – Стара Загора, съставиха 13 акта за административни нарушения през почивните дни. Проверките бяха направени на затворения пазар за животни в старозагорското село Могила и на импровизирано тържище в с. Горно Сахране. Конфискувани и умъртвени са над 1800 птици заради нарушаване на заповед във връзка с шапната епидемия, която е в сила от 17 януари т.г.

Проверката е била провокирана от сигнали на граждани за нерегламентирана търговия с живи животни. Акцията е извършена съвместно със служители на ОД на МВР. При проверката в с. Могила здравните инспектори са констатирали, че граждани продават животни без задължителните ветеринарномедицински свидетелства. “Този документ удостоверява здравословното състояние на животното и позволява придвижването му от едно място на друго”, обясни д-р Дора Кондева, началник-отдел “Здравеопазване на животните”. Конфискувани са около 1800 пилета на по 1-2 месеца и 150 кокошки-носачки. На търговците са съставени актове за административни нарушения.

Д-р Годинов от отдел “Здравеопазване на животните” обясни, че съгласно Заповедта от 17 януари, всички птици са умъртвени и са изпратени в екарисажа в Шумен.

На нерегламентираното тържище в павелбанското село Горно Сахране търговци на животни не са били открити. Предполага се, че те са били предупредени от “колегите” си след проверката в Могила. Припомняме, че преди няколко седмици при проверка на Областната дирекция по безопасност на храните – Стара Загора, на тържището в Горно Сахране бяха конфискува 33 прасета и около 220 кг карантия, станали обект на нелегална търговия.

Петя ПАВЛОВА
-

социални бутони


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн