Шефове на институции и комисии метоха паркове за Деня на околната среда

STZAGORA.NET

Снимка 1: Председателят на Постоянната комисия по здравеопазване в Общинския съвет Николай Шопов държи десния фланг на офанзивата. До него е главната еколожка на Общината Маргарита Георгиева. Още снимки – след текста.

Изтъкнати старозагорци, шефове на институции, общински отдели и комисии на местния парламент грабнаха днес метлите, сложиха работно облекло и найлонови ръкавици, и под одобрителните погледи на разпускащите по пейките заралии се заеха да почистват градските паркове, разпределени в пет отбора по петима души.

Светлото начало.

Стана същински Ленински съботник, но по европейски. Разликата беше в това, че докато десетина работеха, стотина ги гледаха (виж по-долу). Преди 90 години за такова нещо пращаха на доживотен отдих в Безкрайните бели полета. Нямаше и греди за пренасяне, защото не останаха след приватизацията.

Така общинската администрация, РИОСВ, Регионалната здравна инспекция (РЗИ), Регионалното управление по горите, студенти от специалността “Екология” от Аграрния факултет на Тракийския университет и деца от клуб “Приятели на книгата” при библиотека “Родина” отбелязаха с активни действия Световния ден на околната среда – 5 юни. В него всеки трябваше да направи каквото е по силите му за запазване на планетата за бъдещите поколения.

Състезанието бе за най-голямо количество събрани отпадъци, както и за най-голям и най-необичаен боклук. Почистени бяха Градската градина, Жабките, градината на Алана, Станционната градина и пространството пред Операта.

След двучасово почистване отборите се събраха на долната гъба до Общината и отчетоха събраното.

Призът за най-много събрани отпадъци спечели отборът на студентите, които се завърнаха от мисията си с цели 11 чувала.

Най-нестандартният боклук се оказа конският тор, събран от градината на Алана. Освен него в Градската градина бе намерена телена закачалка, в Станционната градина, естествено – употребявани презервативи и полуизгнил маскировъчен клин.

Така в днешния първи работен ден от седмицата благородната световна идея отърва Стара Загора от 2 контейнера боклук.  Ако и зяпачите се бяха включили, контейнерите можеше да станат и 22.

Могъщата директорка на Регионалната здравна инспекция д-р Златина Нанева се прояви и като непримирим унищожител на фасове. Които, за съжаление, малограмотни пушачи продължават да хвърлят където им падне.

-

Николай Шопов (в средата) и двамата му яки бодигардове, които зорко бдяха събраното да не бъде свито от конкуренцията. Автоматите, с които ги беше въоръжил като собственик на оръжеен магазин и стрелбище, са скрити за снимката зад гърбовете на горилите.

-

Николай Шопов без бодигардовете – прави показно, но не всички внимават в урока.

-

Белият балет – токчета, чувал и метла. Случайно минаващи американци за пръв път осъзнаха колко са назад в сравнение с нас.

-

Безименна служителка с риск за живота си почисти до дъно Черния шадраван пред Общината. Дадоха й медал за храброст.

-

Студентите се похвалиха с намерения полуизгнил камуфлажен клин, но спечелиха само за обем на събраното.

-

Участниците в хубавия екоден.

-

С извинение за натурализма, но няма как да подминем първата награда за оригинален боклук – чувал с конски фъшкии. Догодина, като заживеем в развития капитализъм, отборът-победител може да събере и два такива чувала-медалисти.

-

споделяне на връзка


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн