КНСБ иска по-висока цена на въглищата от “Мини Марица-изток”

STZAGORA.NET

Синдикатите подкрепят проекта за два нови блока в ТЕЦ 2

Да се увеличи цената на добиваните от “Мини Марица-изток” лигнитни въглища или поне връщането й на нивото от преди година – 74.56 лева на тон условно гориво, настоя вчера президентът на КНСБ Пламен Димитров (на снимката – първият отляво). Ръководството на конфедерацията е на двудневно посещение в ТЕЦ “Марица-изток 2″ и “Мини Марица-изток”.

Според Димитров сегашната цена на въглищата – 71.50 лева, не дава достатъчно възможности нито за инвестиции и ремонти, нито за подкрепа на доходите на работещите в най-голямото въгледобивно дружество в България. Искането на синдикатите е цената да достигне до 79 лева на тон условно гориво, но като начало ще приемат и връщането на старото ниво. Корекцията трябва да е факт до средата на годината. По мнението на синдикатите, това не би трябвало да се отрази на крайната цена на електроенергията. С новата цена на въглищата и натоварването, което има в момента, дружеството няма да има проблем с изпълнението на годишната програма.

“Инвестициите в “Мини Марица-изток” трябва да се правят със собствени ресурси и привлечени средства, искаме аргументи, които да ни убедят, че развитието на дружеството минава през заем”, категоричен е Пламен Димитров. По думите му е необходимо да се знае ясно как ще се гарантира той и дали е изгоден.

Синдикатите изразиха и твърда подкрепа за изграждането на два нови енергоблока на площадката на ТЕЦ “Марица-изток 2″ и смятат, че и централата, и мините трябва да останат държавни.

Второто искане на КНСБ е свързано с повишаване на заплатите в “Мини Марица-изток”, които не са променяни от две години. “Поискахме от изп. директор Евгени Стойков буквално в следващите седмици да започне договаряне на мерки за компенсиране на доходите на работещите в мините, каза още синдикалният лидер. В момента средната работна заплата в дружеството е 1330 лева, а работещи в него – 7274. Компенсациите могат да бъдат чрез ваучери, еднократни суми, проценти или комбинирани, оставяме вратата отворена”, твърдят от КНСБ.

По време на посещението ръководството на конфедерацията е установило, че условията, при които работят хората, не са променени от няколко години – например подходите към трите рудника и пътят към ТЕЦ 2. Затова те поеха ангажимент да съдействат за ремонти и за възстановяване на пътищата.

Настояват за компенсации за 3% по-скъпия ток

Всички потребители трябва да бъдат компенсирани за това, че са плащали 3 на сто по-скъп ток заради заложената, но неизкупувана скъпа електроенергия от ТЕЦ “AES Гълъбово”. Това заяви в Раднево президентът на КНСБ Пламен Димитров. Тази цена на тока е калкулирана в цените на много стоки и услуги от 1 юли 2010 година и така са ощетявани не само гражданите, но и представителите на бизнеса.

Възможно е КНСБ да поиска Държавната агенция за енергийно и водно регулиране да преразгледа дългосрочните договори за изкупуване на електроенергия, каза Николай Ненков, вицепрезидент на конфедерацията.

“Очакваме от мениджърите на двете държавни дружества – ТЕЦ “Марица-изток 2″ и “Мини Марица-изток”, да направят предложения за промени и допълнения в Енергийната стратегия на България и Закона за енергетиката”, каза още Пламен Димитров. По думите му, по тяхно настояване обсъждането на стратегията е отложено, за да се даде възможност да се направят допълнения. За “Мини Марица-изток” е важно облекчаването на процедурата по отчуждаването на земите и в тази посока трябва да се работи, смятат синдикатите. Те настояват също в стратегията да бъде гарантирано, че основният източник за производството на електроенергия са местните въглища и атомната енергия.

Никой не е отхвърлил предложението на синдикатите за увеличаване на минималната работна заплата от 1 юли, каза още лидерът на КНСБ. “Това, че още няма решение, не означава, че предложението е отхвърлено”, добави той. Те са поискали 5.3 на сто увеличение на бюджетните заплати и на пенсиите, като минимален механизъм за компенсиране на старата инфлация от 2009-2010 година, както и съпътстващи допълнителни мерки, които трябва да бъдат разчетени до средата на годината. А именно – колко ще стане инфлацията и как тя ще бъде компенсирана.

Според Димитров повишената инфлация е вкарала повече приходи в бюджета от заложените и “министър Дянков не може да казва, че няма допълнително пари”. Синдикатите предлагат увеличаване на минималната работна заплата от 240 на 290 лева, минимална пенсия от 156 лева и увеличаване на детските надбавки с 10 лева – от 35 на 45 лева.

Таня ИВАНОВА
-

споделяне в социални мрежи


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн