Зърнопроизводители изкараха тракторите си на протест


100-150 селскостопански машини, предимно трактори, изкараха стопани от региона на предварително обявения за днес протест на Националната асоциация на зърнопроизводителите (НАЗ). Исканията им са за по-ниска данъчна тежест към сектора, да бъде намален акцизът на горивата и да не закъсняват европейските и националните плащания към тях за площ.

“Не гарантирам, че колегите от страната ще продължат мирно и тихо. Ако управляващите не вземат бързо решение, напрежението сигурно ще ескалира”, каза председателят на НАЗ Радослав Христов.

Протестното шествие потегли в 10:50 часа от разклона за Раднево в квартал “Кольо Ганчев”, където машините се бяха събрали от два лъча – южен и източен. Оттам те изминаха 2,5 км до южния край на жп надлеза, откъдето се върнаха обратно. Някои от тракторите, както и от подкрепящи протеста, застанали по тротоарите,  носеха лозунги с искания към правителството.

Зърнопроизводителите прочетоха декларация, с която поискаха незабавна оставка на министъра на земеделието и храните д-р Мирослав Найденов. В декларацията се настоява още за изработване на ясни правила и условия за устойчиво развитие на земеделието в страната, за незабавно изплащане на националните доплащания на всички земеделски производители, както и за бързо изработване на закон и правилник за възстановяване на акциза на горивата за земеделски нужди.

“Новото в нашите искания е само оставката на министър Найденов”, заяви пред медиите председателят на УС на Националната асоциация на зърнопроизводителите (НАЗПБ) Радослав Христов, който издигна в ръцете си плакат с надпис “Аз искам правила” и обвини МЗХ, че работело на парче, без ясна концепция за бъдещето на родното земеделие.

Христов каза още, че всичко поискано от зърнопроизводителите е изложено в подписания от министър-председателя Бойко Борисов, финансовия министър Симеон Дянков и ресорния министър д-р Мирослав Найденов съвместен меморандум от 8 юни 2010 година.

Според браншовия лидер на зърнопроизводителите е допусната явна грешка в “преместването” от страна на ДФ “Земеделие” на крайния срок, в който фермерите трябва да изчистят задълженията си към държавата от 30 октомври 2010-та на 28 февруари 2011 година. “А нима през тези месеци не се натрупват нови задължения?”, зададе риторичен въпрос Радослав Христов и декларира, че самият той, въпреки че се е издължил на НОИ и НАП, все още не е получил полагащото му се от страна на държавата.

На протеста се твърдеше още, че единствените в цяла Европа земеделски стопани, които не са получили изцяло субсидиите си за обработваема земя, са българските и че представлявали около 10 на сто от общия им брой. Христов обвини директно в лъжа земеделския министър, който в предшестващия протеста телевизионен диалог заяви, че 29 хил. фермери още не са платили данъците си, тъй като на сайта на ДФ “Земеделие” като такива са посочени само около 9 хил. души.

Зърнопроизводителите категорично отказаха да отидат на насрочената им по обяд среща с министъра на земеделието и храните Мирослав Найденов и финансовия министър Симеон Дянков. “С тях сме говорили достатъчно, този път ще разговаряме само и единствено с премиера, защото именно неговият подпис стои на първо място в меморандума от 8 юни миналата година”, бе мнението на Радослав Христов.

На традиционната пресконференция на старозагорските народни представители от ГЕРБ депутатът и председател на областното ръководство на партията Живко Тодоров съобщи, че към 15 март са изплатени близо 80 на сто от националните доплащания. Според него само 21 хил. от близо 91 хил. бенефициенти не са си получили парите именно заради данъчни задължения и двойно заявени площи. Според депутатите в момента от страна на МЗХ тече проверка и до края на месеца и те ще получат своите субсидии.

Тихомир ЕТЪРСКИ

-

share button


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн