Опасен отпадък трови земя и хора в Стара Загора

STZAGORA.NET

Площадката с отровите е прекалено близо до жилищни сгради.

Около 60 тонa пестициди с изтекъл от близо четвърт век срок на годност от години стоят безстопанствени в двора на бившата държавна фирма “Агробиом спектър”, сега собственост на частна фирма. Част от варелите са разпломбирани и опасният отпадък трови региона. Край деформираните съдове се разнася натрапчива миризма, а при всеки по-обилен дъжд отровата се просмуква в земята. По случая има купища с документация, събирана в продължение на 7-8 години, но резултатът е налице – екологичната бомба си стои на открито, изложена на природата и на ромски набези.

Проверката на “Старозагорски новини” установи, че настоящият собственик на имота, където се намират пестицидите, е старозагорска фирма, собственост на Божидар Гавазов.

Пред медията ни той уточни, че варелите с опасния отпадък са унаследени при приватизацията на бившето “Агрохим спектър” ООД (б.р. – известно на старозагорци като “Агрохимическо обслужване”) през 1998 г. “Още тогава те са били с изтекъл срок на годност, заради което, предполагам, не са били включени в активите на предприятието, когато е било приватизирано. Оттогава водим преписки с всички отговорни институции – от 1998 г. досега!”, коментира Гавазов.

По времето, когато кмет е бил д-р Евгений Желев, е направен проект за премахването на пестицидите. Проектът обаче стигнал до ПУДООС и всичко било стопирано. И пак преписки…

“Доста е обемна документацията, събирана през последните 7-8 години, много институции се занимаваха, извършвани са по 2-3 проверки на година, но за съжаление проблемът все още не е решен”, каза още Гавазов.

Последните свързани с опасния отпадък документи са от периода май-юни 2010 г. На 3 май областният управител е издал заповед да се извърши проверка на обекти, съхраняващи реално растителнозащитни препарати с изтекъл срок на годност на територията на областта. Въз основа на тази заповед е сформирана комисия с представители на Областната управа, “Гражданска защита”, Полицията, “Растителна защита”, Пожарната, РИОСВ и отдел “Екология” при Община Стара Загора.

Въпросната комисия установява, че препаратите, намиращи се на площадката на бившето “Агрохим спектър”, са на открито и са предпоставка за замърсяване на околната среда. Протоколирано е решение с дата 4 юни 2010 г. пестицидите да се преместят в базов склад или друго подходящо закрито помещение на територията на областта за безопасно съхранение до окончателното им обезвреждане. Такъв базов склад има в с.Черна гора, община Братя Даскалови. В протокола е записано още, че дейностите с препаратите трябва да се извършат от лицензирана фирма за събиране и транспортиране на опасни отпадъци съгласно изискванията на Закона за управление на отпадъците.

От юни 2010 г. досега не е ясно какво са правили еколозите от Общината и РИОСВ, но и днес опасният отпадък си стои на същото място, където е от 7-8 години. Вероятно проблемът е бил свързан с пари, но за толкова години как ли не се намериха?

Единствената надежда за решаването на проблема дадоха от Областната управа. Зам.-областният управител Димитър Драчев заяви пред медията ни, че е сформирана комисия, която миналата седмица е посетила обекта, изискала е оферта и в най-скоро време варелите с останалите в тях пестициди ще бъдат премахнати от Стара Загора.

Йовка ВЕЛИКОВА

Б.Р.: Чиста случайност е, че досега не е станал инцидент с опасния отпадък, както това се случи с безстопанствената сяра в “Агробиохим”, където миналата година бушува с мъка загасен пожар, застрашил от поредно залпово тровене Стара Загора.

Мнозина си спомнят, че през 2009 г. по река Бедечка плуваха варели с пестициди, които застрашиха реката и екологията на региона. Тогава всички институции се чудеха откъде ли са се взели, образуваха се проверки, имаше разследвания, или с две думи – изхарчиха се доста народни пари, но виновник не беше открит, въпреки че ангажирани със случая са знаели къде какви варели се съхраняват. Въпросът е докога към подобни проблеми ще се подхожда чисто административно. И трябва ли да се случи непоправимото, за да се пристъпи към екстремно действие.
-

споделяне в социални мрежи


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн