Стотици коли излязоха на протеста в Стара Загора

STZAGORA.NET

С надути клаксони, развети национални знамена и запалени фарове дълги автомобилни колони задръстиха Стара Загора след 13 часа днес. Протестът срещу непосилно високите цени на горивата продължава и в този момент.

Сборният пункт на паркинга до “Техномаркет Европа” в квартал “Железник” се оказа малък за стотиците коли, които напираха към него. На практика паркингът послужи само като обръщало. Водачите влизаха в него, правеха обратния завой и се насочваха оттам към центъра на града по “Цар Симеон Велики”. На повечето от бензиностанциите протестиращите изпълниха намерението си да зареждат за жълти стотинки. Едни пълнеха за 50 ст., други за левче, трети си миеха на колонките фаровете или номерата на колите.  Работниците на бензиностанциите услужливо миеха предните стъкла дори на заредилите за минимална сума.

Предварително организаторите на протеста в страната бяха издигнали следните искания:

Правителството да създаде срочно, до седмица комисия, която да предприеме незабавни нормативни мерки, целящи регулиране цената на горивата до 2 лева за литър.

Конкретни законово възможни лостове за регулиране на цените на горивата и респективно продуктите от първа необходимост, засегнати от транспортно оскъпяване:

- Понижаване на ДДС на горивата от 20% на 12%;
- Комисия, следяща и ограничаваща надценката на рафинерията, диктуваща пазара;
– Адекватно регулиране на акциза до минималните позволени от ЕС нива;
– Адекватно регулиране чрез таван на максималната надценка за литър гориво на търговец. Същото е възможно чрез компромисна договорка за данъчни облекчения към засегнатите търговци.

На една от колите в Стара Загора тези искания бяха творчески интерпретирани по следния начин: “Не искаме злато и пари, а на бирата и бензина старите цени!”

Втора гледна точка към събитието:

С близо 1000 автомобила протестираха срещу цените на горивата

Ташо Иванов

Между 900 и 1000 автомобила със стикери “Не! На високите цени на горивата!”, “Протест!” и ” Нема такава държава!” се събраха вчера по обяд на паркинга до “Техномаркет Европа” в квартал “Железник”, за да се включат в националния протест срещу високите цени на горивата. Организацията е направена основно чрез социалната мрежа “Фейсбук” за по-малко от седмица, каза пред журналисти един от организаторите на местно ниво Ташо Иванов. Повечето от участниците в протеста са млади хора, дори не се познават помежду си. “Искаме да покажем, че не сме съгласни с тези цени. Не е нормално в Европа хората да получават по 3-4 хиляди евро заплата и да купуват бензин на цени като в България, докато при нас има заплати под 200 евро. Днес протестът е срещу цените на горивата, утре могат да бъдат срещу други цени”, добави Ташо Иванов.

Протестиращите очакват правителството да вземе мерки за понижаване на цените, както и да се промени методиката, по която се изчисляват.

Колоната потегли от “Железник” с клаксони и развети национални знамена. Към нея се присъединиха и няколко рокери с мотоциклети. Автомобилите задръстиха за кратко кръстовището до “Билла”, но до инциденти не се стигна. Разделени на групи от 60-65, автомобилите се насочиха към по-големите бензиностанции в града, за да заредят за жълти стотинки.

На бензиностанцията на ОMW клиенти зареждаха за суми от 50-60 ст. до 2 лева. За сумата от 39 стотинки рокерът Еню Енев надлежно получи фактура. Той плати с една монета от 5 стотинки и останалите – по една и по две стотинки. Семейството на Георги Костов бе събрало 14.75 лева в жълти стотинки, с които плати закупеното дизелово гориво. Момичетата на касата бяха любезни и търпеливи, но журналистите бяха предупредени да не снимат вътре, а да се задоволят със снимките около колонките. Младежи зареждаха или миеха прозорците на колите си. “Половината от заплатата ми отива за бензин, затова съм тук”, коментира Антон Димитров. Служителите на бензиностанцията отказаха коментар.

Протестиращите спонтанно промениха първоначалното намерение за събиране пред сградата на Общината, за което са имали и съответното решение. “Много трудно може да се намери къде да паркираме наоколо, затова се събрахме на паркинга пред ПАРК МОЛ”, поясни Ташо Иванов. Събирането завърши мирно, без речи и декларации, но според организаторите е изпълнило задачата си – да покаже, че народът не е стадо. За следващата неделя се планира ново събиране – в района на базата на “Лукойл”, а подробности ще бъдат публикувани във “Фейсбук”.

Таня ИВАНОВА
-

Ето и още  снимки от протеста:

По “Цар Симеон Велики” от кв.”Железник” към центъра се образуваха километрични колони от автомобилите на протеста.

-

Така изглеждаше преди минути главната пред бензиностанция OMV на Чучурите.

-

-

-

социални мрежи

1 коментар on “Стотици коли излязоха на протеста в Стара Загора”

  • Дими wrote on 14 март, 2011, 12:56

    Ооо, прекрасно! Пожелавам при следващия протест участващите да са поне 5000. Аз съм шофьор, но без кола. В сърцето си протестирам относно високите цени на горивата, и подкрепям протеста.


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн