Влаковете спират за един час на 10 март

STZAGORA.NET

Димитър Динев

Между 10 и 11 часа на 10 март всички влакове в България ще преустановят движението си и ще останат на гарата, на която се намирaт, съобщи Димитър Динев, председател на Синдикалния съвет на железничарите към КНСБ и на Стачния комитет. Това е предупредителна стачка, ако в рамките на деня не бъде постигнато споразумение с представителите на Холдинг БДЖ АД и НК “Железопътна инфраструктура”, от 11 март всеки ден между 8 и 16 часа ще стачкуваме ефективно, добави той.

Основната причина за действията на структурите на КНСБ и “Подкрепа” в жп транспорта е подписаното споразумение за заем от Световната банка. Опасенията са, че заемът, в размер общо на 600 млн. лева, няма да бъде използван за инвестиции и в модернизация и развитие на жп транспорта, а ще послужи за покриване на задължения към кредиторите. Отпускането на кредита е обвързано и с изисквания за съкращаване на около 6 хиляди работници и служители до 2014 година, тъй като е предвидено намаляване на разходите за персонал с 30 на сто.

Има и неизпълнени задължения на работодателите по колективния трудов договор – неизплатените за 2009 и 2010 година допълнителни суми към договорите, както и неплатени ваучери за храна от 1 юни 2009 година до сега.

По време на безсрочната ефективна стачка ще бъдат спазени изискванията на Закона за уреждане на колективните трудови спорове, според който за железопътния транспорт трябва да се запази над половината от обема на превозите. Влаковете ще се движат по коригирано разписание, което ще позволява движение в незасегнатите от стачката часове – от 16 ч следобед до 8 ч сутринта. Експерти са изчислили, че така ще бъдат придвижвани 51-52 на сто от пътническите и бързите влакове. Дневно загубите от стачката ще бъдат около 500-600 хиляди лева. Най-засегнати ще са най-бедните хора, които ползват влаковете – главно ученици и пенсионери.

Синдикатите обаче са категорични, че няма да отстъпят от исканията си и ще отстояват правата си докрай.

Таня ИВАНОВА
-

бутони за социални мрежи


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн