Дават концесионера на баня Ягода на прокуратурата

STZAGORA.NET

Минералната баня в село Ягода е със спряна вода от пет месеца. Архитектурният паметник се руши

Банята в Ягода. Снимка Хаджи Иван – Панорамио, maps.google.com

*
Минералната баня в село Ягода, която е архитектурен паметник на културата с местно значение, се руши, алармират от Съюза на българските избиратели в писмо до министъра на културата Вежди Рашидов, министъра на регионалното развитие Росен Плевнелиев, министъра на околната среда и водите Нона Караджова, Окръжна прокуратура – Стара Загора, кмета и Общинския съвет на Мъглиж.


В писмото се твърди, че концесионерът – “Олимпик маркетинг къмпани” АД, представлявано от Филип Данаилов, години наред е ползвал минералната вода без издадено разрешение за водоползване. Фирмата не е изпълнила и задълженията си в концесионния договор да инвестира 1 млн. долара за развитието на обекта като туристически и балнеологичен център.

Авторите на сигнала са категорични, че вследствие на лошата експлоатация основните носещи зидове на сградата са разцепени от основата до покрива, че покривните куполи са прогнили, с изпопадали плочи и пряко подложени на атмосферни влияния, че интериорното пространство на банята, както и вътрешните басейни са в окаяно състояние.

“Не се интересуваме кой на кого е кум, сват или брат. Искаме бързо прекратяване на концесионния договор и конценсионера в лицето на фирма “Олимпик маркетинг къмпани” АД да възстанови за своя сметка разрушения архитектурен паметник”, пише в писмото си Съюзът на българските избиратели.

Кметът на село Ягода Димитър Димитров потвърди за медията ни, че минералната баня е в окаяно състояние. Той съобщи, че договорът за концесия с “Олимпик маркетинг къмпани” АД е сключен през 1999 г. със срок от 15 години и с евентуално удължение с още 10 години, ако общинският съвет реши. Инвестицията, заложена в договора, действително е в размер на 1 млн. долара, която е трябвало да бъде направена за три години.

Идеята за отдаването на минералната баня на концесия заедно с 11 дка плаж, пералнята и цветарника, била свързана с олимпиадата в Атина. Тогава се правили сметки състезателите от азиатските страни да се аклиматизират в Ягода. Това обаче не се случило. Кметът разясни, че минералната вода в банята е спряна от 1 октомври 2010 г. със заповед на министър Караджова заради липса на разрешително за водоползване и защото не са монтирани водоизмервателни уреди за контрол на изразходването й.

Директорът на Басейнова дирекция – Пловдив Атанаска Тунтева съобщи за “Старозагорски новини”, че за обекта въобще не са издавани разрешителни за водоползване. След направена проверка от страна на ведомството са предприети административни мерки за прекратяване на водоподаването. Така се е стигнало и до заповедта, издадена от министър Караджова. На въпроса ни кога ще може да бъде възстановено водоподаването на минералната баня в Ягода г-жа Тунтева отговори лаконично: “Когато по надлежния ред бъде подадено заявление”.

“Атаката срещу мен е на политическа основа”, заяви вчера пред медията ни собственикът на фирмата-концесионер Филип Данаилов, за който в общественото пространство е известно, че е кум на Иван Славков. Той твърди, че разрешителните за водоползване е трябвало да бъдат взети от собственика на обекта – тоест община Ягода, а не от концесионера в лицето на “Олимпик маркетинг къмпани”. Срещу фирмата дори имало издадено наказателно постановление в размер на 10 000 лв., но съдът се произнесъл в полза на концесионера.

Заради спряната вода и образувалата се влага настоящото състояние на минералната баня било лошо. На въпрос на медията ни защо не е изпълнил инвестиционните си задължения по договора, Данаилов заяви, че причината е в община Ягода, която не предоставила договорираното право на строеж в общинска земя, на която е трябвало да бъдат изградени почивна база и нови басейни. За своите твърдения Данаилов имал надлежни документи и не се притеснявал, ако някой реши отново да го проверява. “Вече имах проверки от Прокуратурата и Икономическа полиция. Нищо нередно не откриха”, каза още концесионерът.

На 20 януари т.г. Общинският съвет на Ягода е взел решение да бъде прекратен концесионният договор. Към настоящия момент не е ясно дали това ще се случи и кога. Но към днешна дата фактите са красноречиви: има неизпълнени задължения (без значение коя от страните по него е неизрядна), един архитектурен паметник се руши, жителите не само на село Ягода, но и на цяла България не могат да ползват минералната баня заради спряната вода. И докато в цивилизована Европа биха инвестирали милиони за подобна туристическа дестинация, у нас години наред се е мълчало и се играло по тъча.

Кметът на Ягода ни каза, че през 1937 г. в селото е имало 30 хотела, тъй като минералната им вода лекува бъбреци, ревматизъм, псориазис и др. заболявания. Тя и днес е със същите лечебни свойства, но вместо Ягода да стане привлекателен център на балнеолечението и местните жители да имат стабилен поминък, районът тъне в забвение. Кой е виновен, надяваме се да изяснят оторизираните институции.

Йовка ВЕЛИКОВА
-

сподели ме


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн