Ромско нашествие в изоставено предприятие

STZAGORA.NET

Това остана след ромското нашествие в бившето млекопреработвателно предприятие.

*
Стотина роми в неделя сутринта отново се опитаха да щурмуват бившето млекопреработвателно предприятие “Маркели” в Казанлък. Десетината охраняващи полицаи и три полицейски кучета обаче са попречили на достъпа им до обекта.

За три дни от “Маркели” не остана нищо. На практика ромите оплячкосаха фабриката, която десетилетия бе символ на качествени млечни продукти. Кулминацията на разграбването бе в събота, когато от рано сутринта роми с каруци и колички, въоръжени с брадви, ножове, кирки, започнаха да разфасоват металната ограда на фабриката. Ден по-рано те изнесли над 3 тона друг метал, нарязан от наета за целта фирма, разказа очевидец на събитията пред медията ни. Ромите влезли на територията на фабриката, след като работниците, рязали за скрап, се изнесли оттам.

Друг очевидец на разграбването от петък пък заяви, че ромите нахлули и в помещения на втория етаж от сградата, където преди години се е намирало нейното управление. Там в хаоса те дори разпилявали и десетки трудови книжки на персонала, останали по незнайни причини в неработещата фабрика.

В събота за ромските набези в РПУ-Казанлък са получени близо 500 сигнала от граждани. За излязлата временно от контрол ситуация на мястото са повикани служители на реда и конна полиция. В резултат на акцията са задържани над 10 души, участвали в разграбването на бившето млекопреработвателно предприятие.

В събота вечерта картината край “Маркели” бе отчайваща – камари боклуци, разхвърляни и извадени чугунени капаци на шахти, хартиени документи, разбити стени, остатъци от различни предмети. Четирима полицаи, извикани в почивния им ден, бяха натоварени със задачата да пазят от ромските набези остатъците от фабриката. В същото време иззад металните гаражи наоколо, в близост до жп линията надничаха десетина роми, готови всеки момент отново да започнат с разграбването.

От съобщението на полицията става ясно също, че обектът се стопанисва от сливенска фирма, която на 1 февруари е свалила охраната му и е наела друга фирма за разчистване и обезопасяване на терена. Наетата фирма е ангажирала физически лица, които от 2 до 9 февруари са разрушавали съоръжения и са ги рязали за скрап. Договорът между двете фирми вече е изтекъл, но влизането в обекта и безконтролното рязане на съоръжения е продължило.

Казанлъшките полицаи са предупредили собственика за посегателствата, но той е отказал да наеме охрана и да се погрижи за опазването на собствеността си. Според други информации пък обектът вече е собственост на банка.

Разграбеното млекопреработващо предприятие е третото в Казанлък, което се плячкосва от роми по този начин. Преди това жертва на ромските кирки станаха бившият Месокомбинат и едно частно хале.

“Маркели” ЕАД бе наследник на някогашната казанлъшка мандра. През 90-те години фабриката бе изцяло модернизирана, като “Стабилинженеринг” проектира и изгради в нея цех за производство на прясно и кисело мляко. Извършена бе и реконструкция на цеха за кашкавал и приемното отделение.

Деляна БОБЕВА
-

бутони за споделяне


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн