Руши се знакова сграда в центъра на Стара Загора

STZAGORA.NET
Ще го бъде ли, или не Домът на културата в Стара Загора (концертната зала с прилежащите й помещения в Синдикалния дом)? Решаването на този Хамлетов проблем се отлага вече за втора поредна година заради недалновидна сделка и липса на пари.

Сделката е сключена официално на 4 март 2009 г. между бившия областен управител и Община Стара Загора. Според договора областният управител предоставя на Общината ниското тяло на Синдикалния дом срещу петия етаж на бившия партиен дом за стопанисване и ползване от Административния съд. В документа е записано: “Държавата прехвърля безвъзмездно част от ниското тяло, част от сградата за репетиции с умивални и бани 136 кв.м застроена площ; концертна зала – 1111.2 кв.м, гримьорни, коридори, сцена, зала за посетители и санитарен възел; на трети етаж – обслужващи помещения – гримьорна, балкон, служебни коридори и санитарен възел”. Без фоайетата обаче.

В замяна на това държавата получава целия пети етаж на бившия партиен дом, където трябваше да бъде пребазиран Административният съд.

Днес състоянието на Дома на културата е повече от трагично. През целия ден до късно вечер в него може да влезе необезпокоявано който иска и да прави каквото си иска. Става дума за фоайетата и коридорите, към които водят две вечно отворени врати. Осветление по коридорите няма. Единствено отворената мъжка тоалетна, която прилича по-скоро на градски нужник.

Концертната зала с 580 места е без отопление през зимата. Сцена, облекло, осветление, мостове и пр. са от преди повече от 30 години. Столовете се нуждаят от ремонт и обновяване. Ако не беше толкова трагична, ситуацията в гримьорните би била комична. Административното лице, което се грижи за цялата база, по принуда е “произвело” каскада от плоскости, които извеждат течащата вода от покрива по “съоръжения” през прозореца на стъклената дограма. Да не говорим за горното фоайе, чийто таван е на юфка. По всичко е видно, че никой не се грижи за поддържането на народната собственост, строена преди 32 години с профсъюзния членски внос на работниците от Старозагорски окръг.

На 18.06.2009 г.Районна служба “Пожарна безопасност и спасяване” – Стара Загора, след направена проверка на Синдикалния дом, вече общинска собственост, констатира 96 нарушения и несъответствия със законовите изисквания, за което се изпраща Сигнално писмо до Общината. В него се съобщава, че “залата и прилежащите й фоайета не съответстват на много противопожарни изисквания от построяването си до днес”…

В отговор на това предупреждение, по разпореждане на кмета, работна комисия от специалисти прави пълен оглед на мястото и изготвя протокол с възможните срокове за изпълнение на предписанията. Направени са дребни ремонти на ел.инсталация, козметика на тоалетните, сменени са кранчета за чешми и пр., но онова, което касае течовете, задръстената канализационна система, липсата на климатизация и пр., не е отстранено поради липса на средства.

Инициира се среща с представители на Областна администрация по повод предписанията за фоайетата, които са държавна собственост, за уточняване на съвместните дейности. Въпреки извършеното по част от предписанията основните проблеми остават. Изходът е един – основен ремонт.

В бюджет 2010 бяха предвидени 100 000 лв. за препроектиране на базата, което поради финансовата криза автоматично отпада.

“Трябва да се направи основен ремонт и обзавеждане на сцената и гримьорните – коментира инж. Ангел Стоманярски от Дирекция “Строителство и инвестиции”. – Гримьорните обаче са на двойно подчинение. Според актовете за собственост те са общинска собственост, но е абсолютно невъзможно да се използват поради това, че покривната изолация е напълно компрометирана и има непрекъснати обилни течове върху помещенията и на двата етажа. Течовете са от преди няколко години, когато цялата собственост е държавна, т.е. стопанисва се от областния управител. В този смисъл Община Стара Загора е била само ползвател на концертната зала и прилежащите гримьорни. През 2009 г. след размяната на двете собствености ние получаваме концертната зала и гримьорните, но без фоайетата. През същата година Областна администрация извърши основен ремонт – изолация на покривната конструкция върху фоайетата за около 300 000 лв., който се оказва напълно некачествен. Сегашният областен управител Йордан Николов е предприел всички съдебни мерки и чака съответните решения, тъй като ремонтът е в гаранционен срок”.

Специалистите са категорични, че основният ремонт не може да започне на част от имота, тоест той трябва да обхване зала, фоайета, сервизни възли и прилежащи помещения – гримьорни, обслужващи помещения и пр., тъй като функцията е една и всичко трябва да върви в комплект.

По въпроса за фоайетата, които са една от “спирачките” за придвижване на проблема с използването на Синдикалния дом, областният управител Йордан Николов заяви:

“Това, което е поискал Общински съвет – Стара Загора, е дадено от предишния областен управител. Водени са разговори на по-късен етап за искане на фоайетата. От Общината само искат. Аз съм дал доста неща. Имаше 400 кв.м държавна земя на територията на МБАЛ “Проф. д-р Киркович”, която им я дадохме, за да си направят протаканите от години делби с частниците. Четири от големите културно-исторически обекти на територията на Стара Загора са деактувани и също са предоставени за ползване от Община Стара Загора.

Фоайетата в Синдикалния дом са търговска площ и трябва да има алтернатива. Общината е община, държавата е държава. Когато е възможно, действат заедно, но са отделни институции. Финансите, които вземаме от нашата територия от наеми, ги вкарваме в държавния бюджет.
Може би скоро ще обсъдим ситуацията заедно със зам.-областния управител Галя Стоянова, която е ресорна по тези въпроси, и с директора на Дирекция “Държавна собственост”.

В проектобюджета на Община Стара Загора за 2011 г. за ремонта на Синдикалния дом отново са предвидени символичните 100 000 лв., разбира се, ако тази цифра “мине” на сесия на Общинския съвет. Възможността за основен ремонт е да се защити проект по еврофондовете. Но за целта няма проектна готовност. Другата възможност е да се мине на вариант концесия. Общината обаче трябва най-после да реши какво точно ще прави с един от най-знаковите имоти в центъра – дали ще търси концесионер, или пари за основен ремонт, изчислени от специалистите в размер на около 2 000 000 лева.

Старозагорци знаят,че тази сума е доста непосилна за местния бюджет в условията на криза, но пък не могат да си представят културния живот на града без Дома на културата. Защото поколения местни таланти са проходили от тази сцена, а днес тя се ползва от техните деца. Защото всички гастролиращи театри и състави радват публиката пак от тази зала. От нея е тръгнала и кариерата на не един настоящ политик, било то депутат или министър. Че и първата среща на старозагорци с Бойко Борисов пак беше в Дома на културата.

В крайна сметка става въпрос за 2 млн.лв., необходими за основния ремонт, и е крайно време политици, общинари, неправителствени организации и общественици да се съберат и да решат каква ще е съдбата на тази толкова важна за града културна обител.

Росица РАНЧЕВА
Йовка ВЕЛИКОВА
-

социално споделяне


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн