Разкрита е верига от фирми, извършвала данъчни измами. Задържан е полицейски инспектор от Стара Загора.

STZAGORA.NET

Акцията е проведена в хода на разследване на данъчни престъпления по следствено дело на Националната следствена служба под ръководството на СГП. В хода на операцията е задържан полицейски инспектор в ОДМВР-Стара Загора, опитвал да осуети проверките на фирмите

Създадена верига от фирми, извършвала данъчни измами, е разкрита при проведена вчера специализирана полицейска операция на служители на ГДБОП. Тя е реализирана в хода на разследване на данъчни престъпления по следствено дело на Националната следствена служба.

Акцията е проведена под ръководството на Софийска градска прокуратура и в нея са участвали и антимафиоти от Стара Загора, Велико Търново, Пазарджик и Габрово.

При проведените оперативни действия са установени десетки лица, които в периода от 2007-2010 година са участвали в извършването на данъчни измами, като по този начин са нанесли значителни вреди на републиканския бюджет.

Схемата била следната: чрез фирмите се извършвали фиктивни сделки за закупуване на селскостопанска продукция, както и вътрешно общностни доставки, въз основа на които неправомерно е възстановен данъчен кредит в особено големи размери.

При извършените процесуални действия са открити и иззети множество счетоводни документи от шест фирми и две счетоводни кантори, които „работели” на територията на Стара Загора, Панагюрище, Нова Загора, Свищов и Трявна.

При разследването служителите на ГДБОП и Дирекция „Вътрешна сигурност” стигнали и до информацията за съпричастност на полицейски служител в престъпната схема. Под личното ръководство на зам.-градския прокурор Роман Василев вчера е реализирана операция на дирекция „Вътрешна сигурност”, при която е задържан 39-годишният И.Ф., полицейски инспектор в ОДМВР – Стара Загора. Според събраните до този момент данни, от началото на тази година инспекторът многократно е предлагал, обещавал и давал различни суми пари и други облаги на длъжностни лица от системата на МВР, за да получи класифицирана информация. С нея той изнудвал фирмите, срещу които са водени полицейски проверки.

С постановление на СГП И.Ф. е задържан за 72 часа. Срещу него е повдигнато обвинение по член 304 ал.1, и чл. 387 ал.1 от НК за това, че при условията на продължавана престъпна дейност е убеждавал, склонявал и давал имотни облаги на полицейски служители, за да бъдат манипулирани извършвани проверки по отношение на фирми-големи данъкоплатци.
-

share button

1 коментар on “Разкрита е верига от фирми, извършвала данъчни измами. Задържан е полицейски инспектор от Стара Загора.”

  • счетоводни къщи wrote on 21 април, 2013, 13:33

    за съжаление данъчните измами продължават, а и участието на държавни служители в криминалните прояви си остава класика в жанра – жалко но това е неоспорим факт


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн