Китай разсекрети обема на валутните си резерви

За пръв път след дълги години политика на секретност Китай публикува данни за структурата на валутните си резерви, съобщава руското издание finmarket.ru. Техният обем е 2,45 трилиона долара и е най-големият в света.

Около 65% от валутните резерви на КНР са долларовите активи, 26% – активи, номинирани в евро, 5% – в британски лири, 3% – в японски иени. Около 1% се пада на останалите валути.

По данни на правителственото издание China Securities Journal подобно разпределение между валютите като цяло съвпада със световните тенденции.

Публикуваните данни обясняват защо Китай е толкова загрижен от снижението на курса на долара. Предголага се, че валутната политика е една от главните теми по време на завършващата днес тридневна визита в Китай на съветника на президента на САЩ по икономическите въпроси Лари Самърс.

Едновременно със статията в China Securities Journal заместник-управителят на Народната банка на КНР Ху Сяолян е написала в списанието на Централната банка China Finance, че обезценяването на долара е сериозен риск за златно-валутните резерви на развиващите се страни.

jun

Напишете коментар


echo
Copyright © 2017 Стара Загора днес. Всички права запазени. Авторите запазват авторските си права върху статиите, като носят пълна отговорност за съдържанието им. Издателят получава неограничени права да предлага и разпространява изданието с публикуваните статии. Издателят не носи отговорност, ако авторите са причинили вреда на трети лица.
Powered by уеб дизайн