Посланикът на Франция Етиен дьо Понсен: ЕС се нуждае от свой отбранителен съюз

Етиен дьо Понсен

Европейският съюз върви по пътя към изграждане на своя обща отбрана, подчерта вчера в лекция пред преподавателите и студентите в Тракийския университет посланикът на Франция у нас Етиен дьо Понсен.

„В рамките на НАТО работим с американците, които са наши съюзници. Но в определени случаи Европейският съюз има нужда от собствена отбранителна система. Проблемът възниква, когато искаме да направим нещо без американците, засягащо само нас, европейците. Интересите ни не винаги съвпадат. Например по-евтино ще е за нас, ако по отношение на сомалийските пирати ЕС действа единно, а не всяка страна поотделно“, каза посланикът. Ограничаването на конфликта в рамките на Судан и недопускане на преминаването му в Чад също е въпрос, който не интересува американците, но интересува ЕС, даде друг пример френският посланик.

„България другите страни я виждат като полюс на стабилностт, като страна, която е конструктивна в участието си в ЕС, за разлика от Чехия, например, която винаги търси нещо да блокира. Такава е представата на Брюксел за страната ви“, обясни Етиен дьо Понсен пред академичното ръководство и студентите от Тракийския университет. Но той предупреди и че нерешените ни вътрешни проблеми – корупция и организирана престъпност, се отразяват и на другите страни от Евросъюза.

„От европрограмите в България 16 евро от всеки 100 са от френските данъкоплатци. И аз желая те да отиват за пътища например, а не отделни хора да си купуват с тях високопроходими джипове или да ходят в казино“, отсече френският посланик.

В лекцията си Етиен дьо Понсен наблегна на предвидената в Лисабонския договор възможност отделна страна да може да напуска ЕС, ако посоката му на развитие не я удовлетворява. „Англичаните и ирландците може би ще слязат от влака. Аз предпочитам да слязат. Но това може да го блокира“, каза той.

-

spodelime


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн